Cepy

Cepy służyły do młócenia zboża. Praca, w dużym hałasie trwała od rana do wieczora, przez kilka tygodni w zależności od liczby młockarzy. Potrzeba było dużo siły i wyczucie rytmu żeby bić cepami w dwie, trzy a nawet cztery osoby. Omłócone zboże czyszczono, na wietrze lub za pomocą wialni. 

 Zboże, młócono cepami do czasu,  jak mówił Pawlak aż ‘’powymyślali te durackie maszyny bo w rękach siły nie mieli’’. Z tamtych lat jest wierszyk o tym jak dobierano odpowiednią długość ,,bijoka’’. Przekładając dłonie, jedna za drugą, na kawałku dębu, gospodarz mówi:

"Idzie chłop do lasu poco idzie po kijos na co kijos na bijos poco bijos żeby młócić tyle trzeba ukrucić"

Po słowach "poco bijos" dłonie przekładano z powrotem. Cepy składają się z dzierżoka, bijoka, kapy i  czwórki.

 

 

Więcej zdjęć znajdziecie w Galerii

 

Jeżeli uwaszasz ten tekst za wartościowy, podziel się nim z innymi.
Dziękujemy wszystkim, którzy doceniają naszą pracę.

Komentarze

Komentarzy (0)

Formularz kontaktowy