Maśnicka

 Maśnicka, to drewniane naczynie w którym wyrabiano masło. Metoda  była bardzo prosta. Najpierw gospodyni zbierała śmietanę z mleka i wlewała do maśnicki. Po włożeniu tłuczka i przykryciu zwierzchnikiem oddawała naczynie dzieciom aby i one miały swój wkład w prace domowe. Energiczne ruchy tłuczkiem powodowały  zmaślenie śmietany. Gdy pojawiały się pierwsze, małe, żółte grudki gospodyni wolnymi ruchami zbijała je w dużą bryłę. Następnie wylewała maślankę do jednego pojemnika a w drugim masło wygniatała łyżką w zimnej wodzie. Po uformowaniu osełki można było rozkoszować się wybornym smakiem swojskiego masła. Nadwyżki gospodynie sprzedawały  na targu.

W ostatnich latach, maśnicka stała się popularnym sprzętem estradowym.

 

 

Więcej zdjęć znajdziecie w Galerii

 

Jeżeli uwaszasz ten tekst za wartościowy, podziel się nim z innymi.
Dziękujemy wszystkim, którzy doceniają naszą pracę.

Komentarze

Komentarzy (0)

Formularz kontaktowy