Maśnicka, to drewniane naczynie w którym wyrabiano masło. Metoda była bardzo prosta. Najpierw gospodyni zbierała śmietanę z mleka i wlewała do maśnicki. Po włożeniu tłuczka i przykryciu zwierzchnikiem oddawała naczynie dzieciom aby i one miały swój wkład w prace domowe. Energiczne ruchy tłuczkiem powodowały zmaślenie śmietany. Gdy pojawiały się pierwsze, małe, żółte grudki gospodyni wolnymi ruchami zbijała je w dużą bryłę. Następnie wylewała maślankę do jednego pojemnika a w drugim masło wygniatała łyżką w zimnej wodzie. Po uformowaniu osełki można było rozkoszować się wybornym smakiem swojskiego masła. Nadwyżki gospodynie sprzedawały na targu.
W ostatnich latach, maśnicka stała się popularnym sprzętem estradowym.
Więcej zdjęć znajdziecie w Galerii
Komentarzy (0)
w stodole
na podwórku
do zabawy
Formularz kontaktowy