Żarna

Żarna - służyły do mielenia zboża na mąkę. Cały mechanizm to dwa kamienie położone jeden na drugim oprawione w kłodzie drewna. Poprzez otwór w górnym kamieniu którym obracano z ducki obok dosypywano ziarna. Roztarte zboże wysypywało się z boku do przymocowanego koszyczka. Podnosząc i opuszczając za pomocą klinów górny kamień regulowano grubość przemiału. Uzyskaną mąkę przesiewano na przetaku oddzielając od otrąb. Żaren używano na co dzień i w gospodarstwie stały w pobliżu kuchni. Zajmowały się tym kobiety, mówi o tym choćby pierwsze zdanie zapisane po polsku "Daj, ać ja pobruszę, a ty poczywaj". Tak powiedział mąż do żony.

 

 

Więcej zdjęć znajdziecie w Galerii

 

Jeżeli uwaszasz ten tekst za wartościowy, podziel się nim z innymi.
Dziękujemy wszystkim, którzy doceniają naszą pracę.

Komentarze

Komentarzy (0)

Formularz kontaktowy