02.07.2017
Trudno przecenić jego walory smakowe i zdrowotne. Najlepiej smakował po całodziennym trudzie pracy na wsi, gdzie bezpłatnym dodatkiem było świeże powietrze. Odwiedzający nas goście często dopytywali się o pajdę swojskiego chleba. Wypiek nie jest trudny wystarczy, stary zakwas, szczypta soli, trochę wody, reszta mąki i dużo, dużo czasu. No i oczywiście piec. Zbudować go musi wytrawny zdun, który zadba o ,,cug’’ i wystarczającą pojemność cieplną. Wszystko należy przykryć dachem i już nasze wspomnienia mogą się urzeczywistniać. A cha potrzebne są jeszcze ,,niecki’’, ,,łopata’’, ,,pómietło’’, i ,,pociosek’’.
Komentarzy (0)
27.04.2017
Skansen Cisownik miejscem startu Rajdu Szlakiem mjr Henryka Dobrzańskiego ,,Hubala’’.
29.03.2017
Z przyjemnością informujemy, że Skansen w Cisowniku znalazł swoje miejsce w internecie. Dzięki nowej stronie będą mieli państwo na bieżąco informacje co się u nas wyprawia, a jest tego sporo.
27.06.2015
Jak budowaliśmy piec chlebowy w Cisowniku.
Formularz kontaktowy