Tak pieczemy chleb w Cisowniku

Najczęstszym wspomnieniem ze wsi, ludzi starszych, jest smak i zapach chleba na zakwasie z pieca opalanego drewnem.

Trudno przecenić jego walory smakowe i zdrowotne. Najlepiej smakował po całodziennym trudzie pracy na wsi, gdzie bezpłatnym dodatkiem było świeże powietrze. Odwiedzający nas goście często dopytywali się o pajdę swojskiego chleba. Wypiek nie jest trudny wystarczy, stary zakwas, szczypta soli, trochę wody, reszta mąki i dużo, dużo czasu. No i oczywiście piec. Zbudować go musi wytrawny zdun, który zadba o ,,cug’’ i wystarczającą pojemność cieplną. Wszystko należy przykryć dachem i już nasze wspomnienia mogą się urzeczywistniać. A cha potrzebne są jeszcze ,,niecki’’, ,,łopata’’, ,,pómietło’’, i ,,pociosek’’.

 

Jeżeli uwaszasz ten tekst za wartościowy, podziel się nim z innymi.
Dziękujemy wszystkim, którzy doceniają naszą pracę.

Komentarze

Komentarzy (0)

Więcej Aktualności
Ułani w Cisowniku

27.04.2017

Skansen Cisownik miejscem startu Rajdu Szlakiem mjr Henryka Dobrzańskiego ,,Hubala’’.

Komentarze (0) więcej
Otwarcie nowej strony Skansenu w Cisowniku

29.03.2017

Z przyjemnością informujemy, że Skansen w Cisowniku znalazł swoje miejsce w internecie. Dzięki nowej stronie będą mieli państwo na bieżąco informacje co się u nas wyprawia, a jest tego sporo.

Komentarze (0) więcej
Budowa pieca do pieczenia chleba.

27.06.2015

Jak budowaliśmy piec chlebowy w Cisowniku.

Komentarze (0) więcej
Wyświetl wszystkie >>

Formularz kontaktowy